شاید برای شما هم پیشآمده باشد که ناظر، مجری یا حتی پیمانکار جزء ساختمانی بوده و به دلایل مختلفی، قبل از اتمام عملیات اجراییِ موضوع قرارداد، از پروژه جداشده یا بهاصطلاح پروژه را نیمهکاره رها کردهاید. در این مواقع این سؤال پیش میآید که اگر نفرِ جایگزینِ شما در انجام وظایف خود کوتاهی نماید، عواقب این کوتاهی در آینده موجب گرفتاری شما خواهد شد یا خیر؟ البته این مسئله برای نفر جایگزین شما نیز وجود دارد که قصورات شما در انجام وظایف قانونی خود، برای ایشان در آینده چه بازخوردی خواهد داشت؟
قانون راهکاری اصولی و محکمهپسند ارائه کرده که با انجام آن، هر کس بهاندازه قصور خود تقصیر خواهد گرفت. برای حل این مسئله به شرح راهکار آن، با عنوان " صورتجلسه فصل مشترک "میپردازیم.
صورتجلسه فصل مشترک چیست؟
همانطور که از اسم آنهم پیداست، این سند قانونی مدرکی است برای مشخص کردنِ، مرزِ بین پایان و آغاز عملیات اجرایی ساختمان توسط شخصِ اول و دوم. این بدان معناست که مثلاً:
وقتی تصمیم به تعویض ناظر در میانه کار گرفته میشود و تمام روال قانونی تعویض ناظر مطابق با مقالهای که با همین عنوان در سایت فنون عمران قرارگرفته یا توضیحاتی که در پکیج فنون گزارشنویسی دادیم، انجام شد و نام ناظر جدید در پروانه ثبت گردید، با حضور ناظر قدیم، ناظر جدید و مالک، صورتجلسهای با عنوان "فصل مشترک عملیات اجرایی" نوشته و امضا خواهد شد.
نحوه نوشتن صورتجلسه فصل مشترک
این صورتجلسه میبایست میزان پیشرفت عملیات اجرایی را در هر یک از مقاطع، بهصورت واضح نشان دهد؛ یعنی وقتی یک نفر بیطرف با مطالعه آن حتی بعد از پایانکار ساختمان، دریابد که در زمان ناظر قدیم ساختمان ازلحاظ اسکلت، سفتکاری، نازککاری، گودبرداری، سازه نگهبان، تأسیسات و... تا چه مرحلهای پیشرفت داشته است.
همچنین بهتر است، ایرادات موجود در هر یک از مقاطع نیز در این صورتجلسه نوشته شود تا فرد بعدی با دید باز مسئولیت هرکدام را بر عهده بگیرد. میتوان برای سهولت در کار، روی یک نسخه کپی از نقشههای مصوب، این اطلاعات را ثبت کرده و از آن به تعداد لازم کپی تهیهکرده و بعد از رسید کردن زیر تمام صفحات آن با پیوست صورتجلسه نوشتهشده، هرکدام از طرفین یک نسخه تحویل بگیرند. اهمیت تهیه صورتجلسه فصل مشترک را در جمله زیر خلاصه کرده که در ادامه به شرح آن خواهم پرداخت:
اهمیت تهیه صورتجلسه فصل مشترک
این جمله بدان معنی است که اگر براثر کوتاهی پیمانکار قبلی در یک ساختمان، حادثهای در زمان تحویل گرفتن کارگاه توسط پیمانکار بعدی که ادامه موضوع قرارداد پیمانکار قبل را برعهدهگرفته، رُخ دهد و کارشناسان از روی شواهد و مدارک مستند، امکان تعیین مقصر حادثه را نداشته باشند، هر دو پیمانکار هم مقصر شناخته خواهند شد.
متأسفانه به دلیل عدم آشنایی دوستان به قواعد حقوقی و عدم رعایت این نکات، دچار گرفتاریهایی در آینده میشوند که آن را به عدم وجود قانون و عدالت نسبت میدهند؛ اما دریغ که خود ایشان تقصیر بیشتری در رُخ دادن این گرفتاری دارند.
نکته: درصورتیکه تعدادی از طرفین قرارداد، برای تهیه و تائید صورتجلسه حاضر نشدند، میتوان مستندات را تهیه و به ایشان اظهارنامه قضایی کرد که همان حکم صورتجلسه را دارد مگر اینکه خلاف آن را ثابت کند. البته ابلاغ قضایی این صورتجلسه نیاز به ضمائم خاصی مانند عکس نیز دارد.
نمونه متن صورتجلسه فصل مشترک
بدینوسیله امضاکنندگان ذیل تائید مینمایند، عملیات اجرایی ساختمان به شماره پرونده شهرداری... ... و آدرس...؛ و به مالکیت آقای / خانم... ... . در مورخه... ... در هر یک از مقاطع اجرایی، به شرح زیر پیشرفت داشته که به پیوست در... . برگ نقشه مشخص گردیده است. مسئولیت نظارت / اجرا / پیمانکاری (میتوان درصورتیکه پیمانکار فقط اجرای اسکلت را بر عهده داشته عنوان پیمانکاری را هم نوشت) تا این مرحله بر عهده آقای / خانم... ... . بوده و ازاینپس آقای / خانم... ... جایگزین ایشان بوده و مسئولیت را بر عهده خواهند داشت.